Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Fourth Birthday tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Followers

Wednesday, February 4, 2015

Singgang Ikan Aye



Assalamualaikum...trobek menu dinner sabtu lepas..menu yang sangat glemer kt kelantan..rasenya klu yang asal dr sini memang tersangat reti nk buatnya..SINGGANG IKE AYE😍😍😍...

Kat sini kite panggil ikan aye(spelling xtau betul ke idok) tp bahasa standard dia ikan tongkol..ade dua jenis ikan aye satu aye hitam dan satu lg aye putih..kami suka aye putih@aye tenggiri sbb isi dia pejal2 skit..klu buat singgang pastu makan dengan budu n ulam2..memang terangkat abes..paling best hirup kuah singgang yg di campur budu..

jom tgk singgang ikan aye versi saya

1 ekor ikan aye sederhana besar
1 bj bawang holland dibelah
3 bj bawang merah kecik dihiris nipis
5 bj bwng putih dihiris
lengkuas
asam keping
lada hijau (lada solok klu xde guna jer cili padi)
bendi ( optional xnak letk pom xper)

basuh ikan bersih2..masukkan dalam periuk masukkan air sehingga tenggelam ikan..pastu masukkn lengkuas dan asam keping..masak atas dapur..

bila dh mendidih masuk kan sumer bawang2,lada hijau,bendi then masukkan garam dan ajinomoto skit..biarkan ia mendidh sekejap..then bleh tutup api..

senangkan!!!

ini kalu makan ade budu n ulam2 memang bertambah2 makan..singgang ni klu dibiarkan semalaman lg best!!!

Tuesday, December 16, 2014

HOKKAIDO CUPCAKE

Salam sumer..bersiaran smbil tgk manisnya cinta.hehe..sy paling suka novel ni...satu sbb nama heroin dia unik ifti liyana dua sbb ade puding karemel...hahaha..okies bukan nk crita pasal movie or novel tp nk share satu resepi yg i amik kt blog che mat gebu disini


ni sy tepek balik resepi che mat tu:-

BAHAN-BAHAN A :-)

3 kuning telur gred A

20 gram gula kastor

35 gm minyak jagung

60 ml susu segar

70 gram tepung kek (boleh guna tepung gandum kalau takde)


BAHAN-BAHAN B :-)

3 putih telur gred A
25 gram gula kastor
Secubit garam (mat tambah)

BAHAN-BAHAN C :-)
65 gram whipping cream
15 gram gula kastor
45 gram puree stoberi segar
Buah stoberi segar untuk hiasan


CARA MEMBUATNYA :-)w

Panaskan oven pada suhu 170C, sediakan bekas untuk cupcake. Ketepikan. Dalam mangkuk bersih, satukan kuning telur dan gula kastor, kacau dengan whisk hingga sebati dan pucat. Masukkan susu segar, minyak jagung, kacau. Ayak tepung ke dalam bancuhan dan gaul hingga rata dan tidak berbintil2. Ketepikan sebentar.Putar putih telur hingga berbuih, guna kelajuan sederhana, masukkan gula kastor (25 gram) dan secubit garam. Putar hingga kental (soft peak), jangan sampai terlampau kental. Gaul 1/3 putih telur dalam bancuhan kuning telur, gaul dengan kaedah kaup balik, masukkan baki putih telur dan gaul rata.Tuang dalam bekas cupcake hingga hampir penuh (90%). Kemudian bakar 25 minit, gunakan rak tengah. Biar kek sejuk, dan boleh paipkan dengan whipping cream. Hias dengan stoberi segar. Simpan kek tadi dalam peti sejuk sebelum dihidangkan..
UNTUK WHIPPING CREAM :- Putar whipping cream dengan gula kastor hingga kental. Masukkan puree stoberi, gaul rata dan boleh gunakan (mat guna non-dairy whipping cream, sebab takde whipping cream).

selamat mencuba..pasni bleh buat lagi sbb abe danish suka sgt2 kek ni..tp bukan abe danish jer kot..satu family pom suka..dr ma,adik2,asben..hohoho...memang sgt berbaloi amik resepi ni..

Thursday, November 6, 2014

Siapa Perlukan Omega???



Malam ni sy nk citer skit saper yg perlukan omega ni..jika anda salah seorang yg dibawah ni anda harus memiliki Omega Guard shaklee kerana ia merupakan minyak ikan paling tulen di dunia.

Siapa Yang Perlukan Omega ??
1. ibu hamil
♥membantu perkembangan otak bayi semasa daam kandungan9
♥mengurangkan risiko bayi pra matang atau lahir tak cukup bulan
♥mengurangkan risiko gila meroyan
♥mengawal kenaikan berat badan semasa hamil

2. ibu menyusu
♥membekalkan khasiat utk sistem imunisasi kepada anak dan membantu perkembangan otak bayi juga.
♥membantu penurunan berat badan ibu tanpa jejaskan penghasilan susu ibu dan kualiti susu ibu.

3. Pelajar dan kanak - kanak
♥pertumbuha badan yg sihat dan kesihatan optimun
♥sesuai utk anak yg mudah jatuh sakit spt selsema,batuk dan asma
♥membantu pelajar utk fokus semasa pembelajaran

4. Mereka yg ada masalah berat badan
♥omega 3 meningkatkan hormon leptine yg dpt
mengawal selera makan dan terase kenyang
♥membakar lemak2 g tidak digunakan

5. mereka yg sering dilanda masalah kesihatan
♥batuk berkahak,selsema berterusan,radang sendi, kolestrol tinggi dan strok

#####################################################
Ada sebarang pertanyaan? Ingin tahu lebih lanjut mengenai Set Shaklee yang sesuai dengan budget dan kehendak anda, sila hubungi sy..

Konsultasi secara EKSKLUSIF khas untuk anda :)

I'm Your SHAKLEE Independant Distributor
Noor Abiedah Binti Fawzi ( NORA )
ID No. 916983
♥ SMS/WhatsApp : 019 - 9175456
♥ Email : fawzi_nora@yahoo.com

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

Monday, November 3, 2014

Apa Itu Omega Guard???

Assamualaikum!!!

Yeay!!!..november adalah bulan tuk omega..best!!best!!..
sy memang peminat omega...so dh 3 ari promosi omega berlalu..sebelum ia berlalu meninggalkan kita berkenalan dgn Omega Guard Shaklee ini..

# omega merupakan minyak ikan paling tuken didunia. ini kerana setiap kapsul omega mengndungi 7spektrum penuh asid lemak omega 3 semulajadi spt EPA,DHA , ALA dn byk lg.

# Satu sajian omega membekalkan 905mg asid lemak omega EPA dan DHA.

# Omega diekstrak drpd ikan aid laut sejuk diperairan jepun

# Ketumpatan omega juga adalah 3kali ganda ketumpatan minyak hati.

# Shaklee menggunakan kaedah ultratulen bergred dan menlalui proses penyulingan utk menyingkirkan bhn2 bahaya spti plumbum dan merkuri.



------------------------------------------------------

Ada sebarang pertanyaan? Ingin tahu lebih lanjut mengenai Set Shaklee yang sesuai dengan budget dan kehendak anda, sila hubungi sy..

Konsultasi secara EKSKLUSIF khas untuk anda :)

I'm Your SHAKLEE Independant Distributor
Noor Abiedah Binti Fawzi ( NORA )
ID No. 916983
♥ SMS/WhatsApp : 019 - 9175456
♥ Email : fawzi_nora@yahoo.com

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

Friday, October 24, 2014

Pencuci Botol Pilihan Saya

Pencuci botol susu ,storage dan juga breast pump pilihan saya. Get Clean Hand Dish Wash dr Shaklee.



Kenapa sy pilih dish wash ni adalah sebab pencuci ini bukan sekadar pencuci pinggan mangkuk tp bleh digunakan utk mencuci botol2 susu anak kerana ia diperbuat dr minyak jagung dan kelapa. ianya bersih, selamat dan semulajadi.

ape yg paling best ianya bebas toxic berbanding pencuci botol susu yg terdapat di pasaraya..malah ia menjimatkan kerana ia tahan berbulan2 jika hanya digunakan tuk mencuci botol2 susu sahaja.

Hanya dua titik dperlukan..masukkan dalam bekas berisi air pastu masukkan botol2 yg nk dicuci. Rendam seketika then bilas..pastu blehla di steam ataupom bilas nga air panas..pastu toskan(bleh guna ker term tos tu tuk botol)


hanya dua titik sajer tp buihnya byk

Wednesday, October 15, 2014

Set Berpantang Pilihan Saya

Seperti yg dijanjikan dlm n3 sebelum ni utk share cara sy berpantang..

dulu mase pantangkan abe danish sy xder amik aper2 supplement pom..ade en hubby belikan Jamu Mak Dara kot nama dia n set bersalin Mustika Ratu tp dua2 pom masuk tong sampah...sbb mase pas bersalin tu abe danish kna jaundis so nurse xbg makan jmu2 ni sumer..hehehe..ekceli mase tu suh en hubby blikan Sendayu Tinggi tp ntah aper yg digoreng oleh org kedai tu sampai terbeli mustika ratu..

Tetapi mase bersalinkan Dahlia sy xbeli aper2 jamu ker ubat ker tetapi 100% ambil supplement shaklee dan aper yang best set shaklee ni bleh diambil sejurus oas bersalin...sy bersalin pd pukul 4 pg..jd pg tu breakfast sy trus amik esp+susu nespray..sedak kenyang n berkhasiat..bleh la utk bertahan sehingga org bg nasi..





Antara set pantang yg sy amik..tetapi sy juga add on vivix,collagen powder,lecithin,omega dan alfafa..


vivix shaklee


collagen powded



omega guard



lecithin


alfafa complex


ape yg best dgn set ni badan sy kekal cergas bertenaga, rahim pom cepat mengecut dan aper yg best seminggu pas bersalin sy dh bleh buat kerja cam biase cume xde la angkant berat2 or drive tu...tapi stakat bancuh air n masak nasi..

dengan amalkan set ni jugak sepanjang tempoh pantang ni Alhamdullilah sy tak demam compare mase pantang dulu seminggu dr dalm pantang sampai la abes pantang slalu demam..dan yg menariknya xde rase takut tuk membuang, org berpantang memang slalu sembelit..



Ada sebarang pertanyaan? Ingin tahu lebih lanjut mengenai pelbagai produk Shaklee yang sesuai dengan budget dan kehendak anda, sila hubungi saya ok.


Konsultasi secara EKSKLUSIF khas untuk anda :)

I'm Your SHAKLEE Independant Distributor
Noor Abiedah Binti Fawzi ( NORA )
ID No. 916983
♥ SMS/WhatsApp : 019 - 9175456
♥ Email : fawzi_nora@yahoo.com

Tuesday, October 7, 2014

Cheesekut wit ESP Shaklee

Assalamualaikum dan salam aidiladha...

malam ni nk share satu resepi...sy memang giler cheese..sumer benda ade cheese i loike!!!

siang td smpAt buat ciskut n sy camporkan 2sudu ESP..memang btul ckp my bff rase lebih lemak..

belanjer pic dulu yer...


okies ni cara sy buat cheesekut ni

1/2 in susu pekat manis (ikut tahap kemanisan korang)
cream cheese 250g
biskut merie ( korang nk guna biskut cracker pom bleh ikut suka...sbb kt umah ade biskut ni jer)
freshmilk
2 sudu besar ESP
milo
instant oat

putar cream cheese n masukkan susu pekat pastu tambahkan dua sudu ESP..
then celupkan biskut merie lam freshmilk pastu susu lam bekas
kendian sapu creamcheese yg diputar td
tabur milo n instant oat
ulang celup,susun,sapu n tabur..

slamat mencuba!!!

#bulan ni promosi ESP...saper nak meh wassap sy 0199175456