Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Fourth Birthday tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Followers

Sunday, September 18, 2011

Acar umbut kelapa

haiiii...n salam 1Malaysia..selamat petang sumer..caner nga cuti 1Malaysia..ermmm!!!..mesti ade yg g cuti2 malaysia kan...sy je la yang dok kt umah..hehhehe..xper la nt dapat cuti panjang skit bleh la g cuti2 malaysia plop..nk g maner ekk????..so kalu tgk n3 kali ni mesti ramai yang teruja kan!!!...Umbut Kelapa..kalu kt sini panggil umbut nyor..hehehheehe..so sebenarnya umbut ni dr my bil..xtau maner dia dapat ntah..tp dia amik sbb nk buat ulam cicah nga budu..tp ade banyak lak yang lebih..so drpd membazir my mil suh sy btkan acar sbb dia tau cek sukooo...hehehehe..sbb ni 1st time bt..sy pom kna la bt panggilan kecemasan kt my mum utk bertanyerkan cara2 nk buatnye..malu cek nk habaq xtau kt mil..hehehhehe...

bahan 2 yg diperlukan:-
umbut kelapa off course nya
1 ulas bwg putih
4 ulas bwg merah
4 biji cili kering
sedikit halia
1/4 cawan cuka makan
gula melaka
secawan santan
air
umbut kelapa yg telah dicelur n ditoskan

cara2 nya:-
umbut dicelur terlebih dahulu..
pastu bwng merah, putih, halia,cili kering dikisar n ditumis sehingga naik bau..pastu masukkan cuka makan..then masukkan plop santan n air dan juga gula melaka..kalu xde gula melaka gula pasir pom bleh..tp sy biase gula melaka kalu buat masakan berasakan santan..bile dah mendidih masukkan umbut yg telah ditoskan td..tggu sehingga kuat agak pekat sedikait brulah di anagkat...

kalu kenduri kat sini umbut kelapa ni memang sentiasa ada..xkira la buat acar ataupom dicampurkan dalam gulai kawah..memang sedap tp org tua2 kata sakit badan kalu makan umbut ni byk2..tp entahla..xpernah la plop sy nk sakit kalu bab2 makan ni...bedal jer..hehhehe

my feberet....


No comments:

Post a Comment