Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Fourth Birthday tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Followers

Wednesday, August 17, 2011

Colek Ayam

Salam Nuzul al - quran buat semua...sedar x sedar skang dh 17ramadhan..kejap jer rase..dh nk rayer..mesti ramai yg dh sebuk nk g shopping kan..nasib bek la sy dh beli awal2 lg bju raya..so xyah la nk bersesak2..dkt KB memang xleh nk masuk..jem.Kubang Kerian pom sama..cadang nk g Mydin Mall beli barng dapur tp memikirkan jem yang teruk tu malas plop..so nk x nak en hubby ajak ke Pantai Timur Gunong..bleh la..sbb nk beli barang kering jer..walaupom rega ade beza skit tp sbb malas nk bersesak n memang sy xgemor langsung kalu shopping time ramai2 ni..hehhehehehe ( kena wat shopping mall sendiri la..)..n3 ni bkn nk citer pasal bju raya tp nk share resepi colek ayam..hehehhe..kalu kt klate bile time posa memang byk kdai colek yg bukak..bt ni pom sbb en hubby dok crite dia p makan colek ayam kt Cherang nga member dia tp terlupa nk bungkus utk wifey dia ni..so utk membuktikan yg wifey dia ni pom bleh wat cengitu..apalagi..jom tgk bahan2 dia:-


1 ketul ayam ( sekor potong 4 )
2 keping tauhu
4 keping paru yg digoreng
1/2 biji memtimum
keropok keping yang telah digoreng
cucur udang ( cucur kosong pom bleh )

cara nya senang jer :-
ayam tu direbus dan diperap ngan kicap, garam n sedikit sos tiram..kendian digoreng pastu dipotong kecil2..
tauhu juga digoreng dan dipotong dadu
memtimun dihiris nipis dan panjang2
cucur udang dipotong dadu
paru juga dipotong dadu ataupom ikut kesesuian bentuk
then campurkan kesemua td dalam mangkuk dan hancurkan keropok ikan td kemudian curahkan sos ke atasnya..kalu suka leh juga goreng fishball n isi ketam n campurkan sekali..hehheheh


bahan2 sos :-
3 ulas bawang putih ( ditumbuk kasar )
1/2 kpg gula melaka
2 sudu sos thai
4 sudu dipping sos ( xkesah lah brand ape pom, sy guna UMMI )
garam dan gula
bijan

cara : campurkan kesemua bahan ke dalam periuk n tambahkan air then masak atas dapur sehingga mendidih ataupom gula melaka dh hancur..kendian perasakan n masukkan bijan..kalu sapa2 yg suka belacan leh masukkan juga skali tp sy xmasukkan sbb en hubby xsuka belacan..hehehhe



 

No comments:

Post a Comment