Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Fourth Birthday tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Followers

Wednesday, February 4, 2015

Singgang Ikan Aye



Assalamualaikum...trobek menu dinner sabtu lepas..menu yang sangat glemer kt kelantan..rasenya klu yang asal dr sini memang tersangat reti nk buatnya..SINGGANG IKE AYE😍😍😍...

Kat sini kite panggil ikan aye(spelling xtau betul ke idok) tp bahasa standard dia ikan tongkol..ade dua jenis ikan aye satu aye hitam dan satu lg aye putih..kami suka aye putih@aye tenggiri sbb isi dia pejal2 skit..klu buat singgang pastu makan dengan budu n ulam2..memang terangkat abes..paling best hirup kuah singgang yg di campur budu..

jom tgk singgang ikan aye versi saya

1 ekor ikan aye sederhana besar
1 bj bawang holland dibelah
3 bj bawang merah kecik dihiris nipis
5 bj bwng putih dihiris
lengkuas
asam keping
lada hijau (lada solok klu xde guna jer cili padi)
bendi ( optional xnak letk pom xper)

basuh ikan bersih2..masukkan dalam periuk masukkan air sehingga tenggelam ikan..pastu masukkn lengkuas dan asam keping..masak atas dapur..

bila dh mendidih masuk kan sumer bawang2,lada hijau,bendi then masukkan garam dan ajinomoto skit..biarkan ia mendidh sekejap..then bleh tutup api..

senangkan!!!

ini kalu makan ade budu n ulam2 memang bertambah2 makan..singgang ni klu dibiarkan semalaman lg best!!!

No comments:

Post a Comment