Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Fourth Birthday tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Followers

Monday, September 12, 2011

Nasi Dagang for open opis....

salam aidilfitri sumer...entry kali ni sy nk kongsi resepi untuk nasi dagang..actually ni 2nd time sy wt nasi dagang sendiri..dulu pernah gak wt sekali mase kt penang..so ni yg ke2..bkn xsuka tp sbb en hubby xbrapo gemor nasi dagang( actually sumer makan dr jenis pulut dia xsuka ) so bt aper nk sush2 buat kalu makan sorang2..baik beli jer kalu terasa nk makan..tp kali ni sbb ade request dr my sis sbb dia nk sambut raya posa 6...so jom tgkm resepi untuk nasi dagang...

bahan2 untuk nasi :-
beras yng direndam bersama halba
3 kilo beras wangi ( kalu nk guma beras yg warna merah tu pom bleh..kt sini panggil beras lembut )
sedikit halba
1/2 inci halia ( dihiri memanjang )
5 ulas bwg putih ( dihiris nipis )
10 ulas bwg merah ( dihiris nipis )
1kilo santan pekat
3cawan santan cair ( kalu kt sini pggil air kemancar )
1 sudu minyak
3sudu gula
3cubit garam kasar

cara2 utk buat nasi:-
beras dibasuh sehingga bersih n direndam bersama halba ( kalu nk bt pagi seeloknya malam tu dh direndam beras tersebut )
panaskan air dalam pengukus n kukus beras tersebut..kendian santan cair dicampurkan dengan halia yg di hiris dan bwg putih..
setelah nasi kelihatan agak lembut..angkat kemudian gaulkan dengan santan cair yg telah dicampurkan halia dan bwg putih..pastu kukus sekali lg..setelah nasi masak angkat dan masukan dalam bekas n gaulkan dengan santan pekat yang telah dicampurkan garam,gula n minyak..gaulkan rata , sambil gaul taburkan bawang merah...siappppp....
nasi dagang putih ( ade org kata nasi dagang terengganu )

bahan2 untuk kari ikan tongkol ( kat sini ikan aya )


kari ikan tongkol ( kalu suka bleh tambah kan telur rexus dalam kari  )

2 ekor ikan tongkol ( direbus bersama asam keping dan garam terlebih dahulu )
1inci kunyit hidup
1 ulas bwg putih
4 ulas bwg merah
4biji cili kering
4hiris lengkuas
3 biji cili merah
1 labu bwg besar
2 sudu rempah kari ikan
1/2 kg santan pekat
air

cara2:-
kisarkan kunyit,lengkuas,bwg merah,putih,besar, cili kering,cili merah,
panaskan minyak..kendian tumis bahan kisar hingga garing pastu masukkan rempah kari yg dibancuh bersama air..biar hingga wangi..pastu masukkan santan pekat dan air..bile dah mendidih masukkan ikan..n letakkan asam keping,garam n gula melaka..biarkan kuah menjadi sedikit pekat n bleh la tutup api...
jom tgk2 lain2 makanan yg ade mase open opis taun ni..hehehhehe

roti jala dan kuzi ayam
tapai beras pulut dr zila
mee kari
nasi impit dan kuah kacang



 

1 comment:

  1. wow besnye nasi dagang...nasi ni susah kan nak wat,,kira hebat la u ek..nanti bleh la i rasa..ngeeeeh

    ReplyDelete